Atrakcyjny program zajęć podczas ferii zimowych przyciągnął do Biblioteki dzieci i młodzież. Frekwencja była bardzo wysoka, w zajęciach brało codziennie udział około 60 dzieci i bibliotekarze pracowali z uczestnikami w grupach, udostępniając wszystkie sale biblioteczne. Na holu stanął biesiadny stół i aneks kuchenny.
Głównym motywem tegorocznych ferii była kuchnia i… placki najlepsze na świecie. Podróże kulinarne rozpoczęliśmy od wykonania czapki kucharskiej i rozmów o jedzeniu, których motywem była książka A. i D. Mizielińskich „Daj gryza- smakowite historie o jedzeniu”. Dzieci opowiadały o swoich ulubionych plackach. A jakie to placki?- można zobaczyć na wystawie plastycznej. Były torty, muffinki, szarlotki, murzynki, serniki… Zachęcamy do oglądania wszystkich prac w bibliotece.
Były też naleśniki - placki, które jedzą wszyscy. Korzystając z przepisów zamieszczonych w książce A. Loth-Ignaciuk i R. Bisek-Szladowskiej ,, Wszyscy jedzą naleśniki” przystąpiliśmy do pieczenia. Dzieci, pod czujnym okiem pracowników biblioteki, same przygotowywały ciasto, piekły i napełniały placki dżemem truskawkowym lub jabłkowym. A potem smakowały, oceniały i opowiadały, kto i w jaki sposób przygotowuje naleśniki w domu. Jak się okazało, przepisy na najlepsze naleśniki są bardzo różne, choć składniki niezmienne. Jednak…dodanie budyniu śmietankowego lub nutelli czyni je niepowtarzalnymi w każdym domu.
Jeden z uczestników sam wykonał naleśniki według własnego przepisu, z dodatkiem śmietankowego aromatu, czym zachwycił koleżanki. Wszyscy docenili kulinarne umiejętności Franka, jego swobodę posługiwania się patelnią, niezwykłą łatwość łączenia składników.
Gościliśmy także przedszkolaków z grupy ,,Pszczółki” i ,,Kotki”. Dzieci zastanawiały się, jak smakują naleśniki z mlekiem truskawkowym lub czekoladowym. Luźne rozmowy i pogadanki o smakowitościach były pretekstem do namalowania ulubionych placków.
U maluchów z Bibliotecznego Klubu ,,Ekslibrisik” również było kulinarnie. Dzieci robiły pączki, lody , torty z pianoliny, ale bawiły się w cukiernię i księgarnię. Dobrze radziły sobie z obsługą kasy fiskalnej. Były też zabawy ruchowe i nauka wyliczanek, oraz oglądanie książeczek.
Kolejna odsłona ciasta naleśnikowego to gofry, na które wszyscy z niecierpliwością czekali. Ciasto naleśnikowe, nieco zmodyfikowane, z odrobiną masła i proszku do pieczenia to podstawowa baza tego deseru. Dzieci same dobierały składniki, takie z którymi najchętniej lubią jeść gofry. Była bita śmietana, sosy owocowe, nutella, domowe konfitury i cukier puder. Jak twierdziły, wszystko było znakomite.
W kolejnym tygodniu naleśniki podamy na ostro….
Wiele pozytywnych emocji dostarczyły dzieciom gry na PlayStation5, a okulary VR przeniosły ich w świat wirtualny pełen nowych możliwości. Mogły pokonać swój strach i walczyć ze stresem próbując, pojechać niebezpieczną trasą.