W Miejskiej Bibliotece Publicznej w Drzewicy Noc Bibliotek przebiegła pod hasłem Do dzieła! Smakuj wiedzę w bibliotece. Z racji tego, że wcześniej 16 października obchodzono Światowy Dzień Żywności, bibliotekarki tak zaplanowały święto, aby uczestnicy mogli poznać zrównoważony system żywienia, aplikacje pokazujące ślad węglowy produktów używanych w gospodarstwach domowych oraz strony pomocne w przygotowaniu zdrowych posiłków. Do biblioteki, w zorganizowanej grupie, przybyli uczniowie klasy IV i V Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Rodzicach Dużych. Byli też młodzi mieszkańcy Drzewicy. Towarzyszyły im nauczycielki, które wspierały dzieci w ich aktywnościach. Wiadomo, że wiedzę łatwiej przyswoić, jeśli jest poparta przykładami.
Trudnego zadania przeprowadzenia warsztatów kulinarnych podjęło się Koło Gospodyń Wiejskich z Zakościela. Przy zrównoważonym systemie żywienia zaleca się wybór lokalnych i sezonowych produktów dostarczanych przez miejscowych wytwórców. Należy unikać marnowania żywności (w kuchni można wykorzystać resztki). Dzieci mogły zapoznać się z kalendarzem sezonowości owoców i warzyw. Smak niektórych z nich można zachować przygotowując soki, kompoty, surówki i kiszonki.
Zaprezentowano kalkulatory mil żywności (Foodmiles.com, Alphareach.com), liczące ślad węglowy od miejsca produkcji do odbiorcy popularnych owoców. Aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych emitowanych przez np. samolot, ciężarówki, bądź statek, trzeba kupować regionalnie.
Bohaterem warsztatów był ziemniak, spełniający warunki lokalności i sezonowości. Pod okiem gospodyń dzieci przygotowały zdrowe dania. Uczniowie zaskoczyli umiejętnościami, z którymi nie jeden dorosły miałby problem. Ścieranie, krojenie, zagniatanie i formowanie klusek, pieczenie, gotowanie, przygotowanie i nakrycie stołu. To wszystko potrafią bardzo młodzi ludzie. Ich umiejętności oceniono na szóstkę z plusem.
Przeprowadzono konkurs o tytuł MasterChefa. Walczyło dwoje uczestników, wspieranych przez kolegów i koleżanki. Mając do dyspozycji sezonowe warzywa musieli przygotować surówki. Jury, pod przewodnictwem Eweliny Celej z Koła Gospodyń Wiejskich w Zakościelu, miało bardzo trudne zadanie. Jedna surówka była łagodna, druga ostrzejsza, ale obie bardzo smaczne. Dlatego obu drużynom przyznano pierwsze miejsce. Wreszcie podano do stołu: frytki, placki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie z surówkami warzywnymi. Wszystko przepyszne i z dokładkami.
A na deser coś z Marcepanem, czyli rozwiązywanie zagadki detektywistycznej. Wszyscy, którzy z uwagą śledzili poczynania Lassego i Mai, mogli bezbłędnie wskazać rabusia z pociągu. Nie zwiodły ich uśmiechy, ani choroba Ivara. Może to przyszli detektywi? Po filmie krótki konkurs wiedzy o Biurze detektywistycznym Lassego i Mai. Rabuś z pociągu, oraz zaproszenie do czytania innych przygód tych bohaterów.
Kolejna Noc Bibliotek już za… 365 dni.






