W ramach Tygodnia Bibliotek bibliotekarze spotkali się z seniorami z Koła Emerytów i Rencistów w Drzewicy. Przy stole z ulubionymi przekąskami rozmawiano o tych ulubionych, najbardziej smakowitych, najszybszych i tych wymagających uwagi i czasu. Oczywiście próbowano – przystawki, sałatki, aż po słodkości. Były langosze z sosem czosnkowym, nuggetsy, jajka w majonezie, sałatka brokułowa i pieczarkowa ze świeżo upieczonym chlebem, wędlina, ciasto i nadziewane rogaliki. Wszystko świeże, samodzielnie wykonane, było wyśmienite. Wymieniono się przepisami i poradami, dzięki którym dania będą miały niepowtarzalny smak. Przed nami popularne imieniny, czas grillowania, warto było zapisać przepisy, by je potem samodzielnie wypróbować. Bibliotekarze przygotowali także wystawkę książek o tematyce kulinarnej. Warto po nie sięgać, by znaleźć inspiracje na przyjęcie. Spotkanie było znakomitą okazją do bliższego poznania i zachęcenia seniorów do wypożyczania książek. Bibliotekarze maja nadzieję, że to nie ostatnie spotkanie poświęcone kulinariom. Za chwilę będzie można robić przetwory, dżemy, kiszonki, kompoty. Grill i rodzinne spotkania to kolejne okazje do wymiany wypróbowanych, sprawdzonych przepisów kulinarnych.
Przepis z książki na imprezowe przekąski
Archiwum
Środa,14-05-2025Data publikacji, Środa,14-05-2025
redaktor1Autor, redaktor1 43Ilość wyświetleń, 43
